Szecskatábor – élménybeszámolók

“Iskolánk idén augusztusban is megrendezte „szecskatáborát”, mely lehetőséget adott a kezdő osztályoknak, hogy megismerjék új iskolájukat, tanáraikat és megismerjék osztálytársaikat.
Az augusztusi melegben 3 nap állt a végzős diákjaink rendelkezésére, hogy a fiatal társaiknak bemutassák az iskola hagyományokat. Az első nap délelőtt egy úgynevezett motivációs levelet tölthettek ki, melyet később leendő tanáraik olvashatnak, megkönnyítve ezzel is a diákok megismerését. Délután egy kis szabadidő után a csarnokban Gűth Tamás igazgatóhelyettes úr által ismerkedhettek meg gimnáziumunk keresztyén értékrendjével, valamint evangélikus énekeket tanulhattak, melyek fontosak a hétfő reggeli áhítatokon, de a tanévnyitó ünnepélyünk részei is.
A vacsora után szabadidőt kaptak, így megismerhették meg egymást és az intézmény udvarát. Este 22.00-kor mindenki nyugovóra tért, sejthették, hogy szükségük van a pihenésre. A szállásukat természetesen a kollégiumban biztosította az iskola számunkra.
A második nap mozgalmasabb volt, a 12-es vendéglátóik 6-órakor ébresztették a tábor lakóit, hogy 25 perccel később egy igazán frissítő reggeli tornával kezdhessék a napot. A torna után mindenki az ebédlőbe sietett a finom reggelihez – kellett az energia, mivel délelőtt kirándulni mentek. A délelőtt folyamán busszal ellátogattunk Sárszentlőrincre, az iskola jogelődjének helyére, ahol megismerkedhettünk iskolánk gyökereivel. A program a Petőfi-emlékház megtekintése és megkoszorúzása volt, és az evangélikus templomot is megnézhettük, ahol Karlné Csepregi Erzsébet lelkészasszony bemutatta a templom és a község múltját, valamit elmesélte, hogy a kis Petrovics is azokat a padokat koptatta, amelyeken mi is ültünk. Még a neki tulajdonított P.S. vésetet is megtekinthettük az egyik padon.
Visszaérkezéskor ebéd után a szecska osztályok csoportokba rendeződve egy iskolaismereti versenyen vehettek részt, 5 állomás különböző feladatait kellett megoldaniuk. A verseny végeztével Gűth Tamás Igazgató helyettes úr ismét közös énekórára várta őket, ahol megbizonyosodhattunk arról, hogy az evangélikus énekeket előző nap valóban megtanulták.
A nap zárásaként egy közös éneklésre vártuk őket az udvaron meggyújtott tábortűz köré. Kissé vontatottan indult, de a végére mindenki feloldódott. A végzősök zenejátékának köszönhetően a tűz körül körtánc alakult ki és igen jó volt a hangulat. Az előző estéhez hasonlóan 22-kor volt a lámpaoltás.
Harmadik nap reggel 20 perccel később ébresztettük őket, de a torna elmaradhatatlan kelléke volt a reggelnek. Reggeli után két órás sorversenyben lehettek részesei, melynek a kellékeit ezúton is szeretnénk a testnevelő-munkaközösségnek megköszönni.
A sorverseny végeztével nem volt más hátra, mint hogy végzős társaimmal kiértékeljük a versenyek eredményeit, és Gűth Tamás igh.- val együtt lezárjuk a tábort az eredményhirdetéssel.
Összegezni szeretném ezt a 3 napot. Sajnos a 9.f osztály az előző évekkel ellentétben nem tudott itt lenni velünk, mivel ők a Zánkán hagyományosan az Arany János Tehetséggondozó Program által megrendezett gólyatáborban vettek részt ebben a néhány napban. Bízunk benne, hogy az ismerkedés és beilleszkedés számukra is gördülékenyen fog menni!
Öröm volt azt látni, hogy már az első nap élvezték a szecskák az őket körül vevő légkört. Jó érzés volt, hogy nem zárkóztak el sem osztályfőnökeiktől, sem a végzős évfolyamtársaimtól, sem pedig egymástól. Mindenben készségesek voltak.”

Pintér Bertalan
12.D. osztályos tanuló
DÖK alelnök

“Nekem nagyon tetszett a tábor, mert jók voltak a programok és az étel is többnyire finom volt. A tábor lényege az ismerkedés volt, és szerintem ez sikerült is. Megismerkedtünk az osztálytársakkal különböző játékokkal, a tanárokkal, a végzősökkel, akiknek bármikor szólhattunk, és akik vigyáztak ránk. Hogy jobban ismerjük Petőfi és az iskola múltját, elutaztunk Sárszentlőrincre, ahol egy múzeumot és egy templomot néztünk meg. Nekem legjobban mégis az utazás tetszett. Este pedig tábortüzet gyújtottunk, körbe ültünk és dalokat énekeltünk. Minden reggel tornáztunk, a nagyok jóvoltából. Ez egy körülbelül 15-30 perces ,,szenvedés” volt. Egyik délután elmentünk a strandra, ahol kb. 3 órát töltöttünk. Ott fürödtünk, kártyáztunk, ettünk, és játszottunk. Ezt követően csapatversenyeken vettünk részt. Ötletes és egyben érdekes dolgokat kellett csinálnunk. Nagyon élveztük.”

Kovács Kitti
7. a osztályos tanuló

A szecskatáborban készült képek itt megtekinthetőek.