Lengyelországi osztálykirándulás

Fantasztikus öt napot tölthetett el Lengyelországban a Bonyhádi gimnázium két osztálya a Wacław Felczak alapítvány jóvoltából.

Rengeteg időnk volt gyönyörködni Krakkó elbűvölő városában, történelmi emlékeiben és sárkányos ereszcsatornáiban. Idegenvezetőink által rengeteg érdekességet megtudhattunk a város múltjáról; például megnéztük, ahogy a Wawel sárkánya tüzet okád, láthattuk a waweli katedrális sárkánycsontjait, körbejárhattuk a méltán híres Jagellón Egyetem, azaz Uniwersytet Jagielloński néhány gyönyörű épületét és meghallgathattuk történetüket, valamint megtudtuk, hogy ki is volt a Mária templom tornyának trombitás hőse, és miért szól még ma is miatta minden órában trombitaszó a legfelső ablakból. Szabadidőnk nagy része Krakkóra koncentrálódott -még az osztályfőnökünk születésnapját is volt lehetőségünk megünnepelni-, amely (egyéni élményeken keresztül is) lehetővé tette a lengyel-magyar barátság modern realizációját a helyi lakosokkal való szocializáció és a helyi kultúrával való megismerkedés útján.

Meglátogattuk az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborokat, ahol az ember lelkéig ható részletekkel ismerkedtünk meg a tragikus múlttal. Úgy gondoljuk, igazán fontos, hogy tájékozottak maradjunk a történelem ehhez hasonló eseményeiről, hogy a jövő generációi hasznos tanulságot vonhassanak le belőlük és egy jobb jövő megteremtésére törekedhessenek.

A tanulmányi utunk negyedik napján kiruccanást tettünk Tarnówba, ahol megnéztük a reneszánsz óvárost és megemlékeztünk Józef Bemről, azaz Bem Apóról, illetve kikapcsolódni is megálltunk kicsit. Tarnówból hazafelé a wieliczkai sóbányánát látogattuk meg, amely során -közel négyszáz lépcsőnyi leereszkedés után- elénk tárult ennek a földalatti világnak a varázsa. Megcsodálhattunk a szobrászok és bányászok által készített gyönyörű domborműveket a kápolnákban, megismerkedtünk a bányát övező legendákkal, illetve még Fryderyk Chopin zenéjét is hallhattuk a róla elnevezett barlangban.

Hazafelé való utunkon Zakopanéban álltunk meg, ahol megcsodálhattuk a lélegzetelállítóan gyönyörű Tátrát, körbejárhattuk a piacot, és Oscypeket kóstolhattunk.

Sokaknak közülünk a legjobban a Magyarországgal kapcsolatos programok/érdekességek tetszettek a legjobban- ezekből pedig bővelkedett utunk, hisz a lengyel-magyar barátság napjainkban is él. Úgy gondolom, ezalatt az öt nap alatt mindnyájunk közelebb került a lengyel kultúrához, illetve Lengyelország is közelebb került a szívünkhöz.