Aki sokat olvas, és nem szereti magolni a szabályokat

Míra a Lotz-versenyek eddigi abszolút győztese

A március idusát követő hétvégén idén immár tizenkettedik alkalommal zajlott az Országos Lotz János Szövegértési és Helyesírási Verseny döntője a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a „Tavaszi zsendülés” programsorozat keretében. A megmérettetésen évente 3-5000 diák indul hazánk iskoláiból, illetve a Kárpát-medence környező országaiból. A 4. osztályosokon kívül a 7-10. évfolyamosok mérik össze tudásukat a versenyen. 2019-ben a 10. osztályosok között zajló küzdelemben iskolánk tanulója, Gruber Míra (10.A) végzett az élen. Ez volt számára az utolsó „Lotz”. Az eredmény önmagában is szép, viszont mi egy kicsit visszalapoztunk a múltba…

Negyedik osztályos korában – akkor még a szászvári Kiss György Általános Iskola színeiben – érte el az első sikert. Mindamellett, hogy megnyerte a döntőt, az abban az évben kiírt „lotzos” rajzpályázat győztese is lett. Gimnáziumi pályafutása alatt először 2017-ben, a 8. évfolyamos kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára. Kilencedikesként tavaly „csak” a 2. helyet szerezte meg. Miután az idén „összeszedte magát”, a régi szép „hagyományokat” folytatva ismét 1. helyezést ért el. A fenti eredményekkel történelmet írt a Lotz-versenyek végkimenetelét illetően: három arany- és egy ezüstérmével a tudáspróba eddigi abszolút legeredményesebb versenyzője.

Amikor arról kérdeztük, hogy mi a sikeres szereplések titka, egyrészt azt válaszolta, hogy szerinte fél siker, ha valaki sokat olvas, hiszen az ember sokat fejlődhet szövegértésben, és ha megfelelően „fényképezi le” a szavakat, rengeteget segíthet neki a helyesírásban is. A legfontosabb számára mégis az, hogy érezze a támogatást. Iskolai tanulmányain kívül évek óta édesapja segíti abban, hogy a legjobbak között szerepelhessen. Annak ellenére, hogy ő nem magyar szakos, abszolút céltudatosan készíti Mírát a versenyekre, nagy hangsúlyt fektetve a „formaidőzítésre”. Mindemellett példák sokaságának felvonultatásával gyakorolnak, ugyanis abban mindketten egyetértenek, hogy az egyik legkevésbé élvezetes dolog a szabályok bemagolása. Ez persze nem kis kockázat, de néha „bejön”. Így történt ez ebben az évben is.

Míra hobbija a lovaglás, de utazni is nagyon szeret. Kedvenc városa Prága, de Toscana, Korzika, Szardínia és az Alpok természeti csodáiból és kultúrtörténeti helyszíneiből, városaiból is sokat meglátogatott. A következő nagy úti cél Izland, ahová ősszel többedmagával egy sarki fény túrára indul.
(Billabong)

San Pantaleo határában Szardínián A Grotta Nettuno fölötti sziklás tengerparton