A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium


Tolna megyében, a Völgység szemet gyönyörködtető, változatos domborzatú környezetében ékszerdobozként emelkedik gimnáziumunk szecessziós főépülete.

Az iskolát a jelentős számú evangélikus lakosság szándéka szerint 1806-ban alapították Sárszentlőrincen. Az intézmény elé kettős célt állítottak: egyrészt hazafias érzelmű, a nyelvben jártas tanítók képzését, másrészt a továbbtanulni vágyó ifjaknak megfelelő műveltség nyújtását. 1806 és 1853 között ún. Schola Trivalis, vagyis három évfolyamú kisgimnázium volt. Ebben az időben, 1831-33 között volt itt kisdiák Petrovics Sándor. A lőrinciek ma is őrzik a nagy költő emlékét.

1870-ben a Völgység akkori virágzó fővárosába, Bonyhádra telepítették át, majd 1935-ben átadták az idős fákkal díszes belső udvar egyik ékességét, az internátus új épületét, mely a kor színvonalán igazán modernnek számított. A földszinten tanulószobákat, az emeleten hálóhelyiségeket alakítottak ki.

Az államosítás után, 1949-ben az intézmény felvette egykori kisdiákja, Petőfi Sándor nevét. 210 éve kiemelkedő tanáregyéniségeket vonz, akik ” … tanítványaikat nemcsak tanítani, hanem nevelni, komoly és atyai bánásmódban, igazságos osztályzatban részesíteni, az iskolai törvények megtartását követelni, az ifjúságot az iskola falán kívül is figyelemmel kísérni” – szellemben dolgoznak.

Mindvégig magas szintű képzés jellemezte a gimnáziumot, így méltán büszkélkedhet híressé vált tanítványaival: 4 püspök, több akadémikus, egyetemi tanár, író, költő, orvos (Ordas Lajos, Cserháti József, Mayer Mihály, Illyés Gyula, Sass István, Balassa János, Lotz János, Mőcsényi Mihály, Tamás Menyhért, stb.) került ki iskolánkból.

Az állami gimnázium 1992-ben került vissza az evangélikus egyház tulajdonába. Az épület teljes körű külső felújítása után 1996-ban új, 160 férőhelyes, modern kollégiumot is avathattunk, amely már a XXI. század igényeire épült.

Ritka az az iskola, amely ilyen szép könyvtárral rendelkezik. A vásárlásokból és nagylelkű adományokból mintegy 38.000 kötetből álló állomány gyűlt össze az évek során. Ebből kb. 10.000 muzeális értékű. Több mint 40 féle – a tantárgyakhoz kapcsolódó – folyóirathoz férhetnek hozzá tanulóink. Az iskolai könyvtárakból gyakran hiányzó nyelvtörténeti és etimológiai szótárak is elérhetőek mindenki számára.

Gimnáziumunkban nagy hagyományai vannak a tehetséggondozásnak, igazi alkotóműhelyek működnek a falai közt. Az elmúlt tanévben nemzetközi versenyeken 15, országos versenyeken 133 tanuló végzett 1-15. helyen. A német és angol nyelvi oktatás színvonalát az évenkénti 15-20 felső- és 50-60 középfokú nyelvvizsgásunk jelzi. Atlétikában évtizedek óta szerepelünk az országos diákolimpiai döntőben. Több országos bajnokunk van. A továbbtanulni szándékozó diákjainknak közel 90%-át vették fel az elmúlt évben.

A hatosztályos struktúrában emelt szintű német és emelt szintű matematika csoportok dolgoznak. 1+4 osztályos képzés folyik az Arany János Tehetséggondozó Programban. Ebben a képzésben a kistelepülések tehetséges tanulóinak a továbbtanulását a helyi önkormányzatok is segítik. Az Oktatási Minisztérium országos pályázatán nyertes 20 legjobb gimnázium közé a 2000 szeptemberében indult tanévben kerültünk. A hagyományos, négyosztályos képzésben egy nyelvi-humán és két reál osztályt indítunk két tanítási nyelvű német, emelt szintű angolos; matematika-fizika-informatika és biológia-kémia profilú tanulócsoportokkal.

Informatikából nemzetközi ECDL vizsgaközpont az iskolánk, és 2005-től angol Euro nyelvvizsgahelyként is működik.

Iskolánk szervezeti kultúrájáért kiérdemelte az Ipar Kamara Nívódíját. 2011 szeptemberében pedig átvehettük a “Tolna megyéért” kitüntetést. 2015-ben a Nemzeti Tehetséggondozó Tanácstól elnyertük a Tehetségek Szolgálatáért közösségi díjat.

Termetes fákkal övezett sportpályáink késő estig diákzajtól hangosak, hiszen sportudvarunk az atlétika minden ágára alkalmas. A műanyag borítású, 1100 m2-es sportpályán túl bitumenes kosárlabda-, poliuretán borítású kézilabda-, homokos röplabdapályát alakítottunk ki. A magas-, távol- és rúdugróhelyek mellett mindhárom dobópálya is rendelkezésre áll. Az 1893-ban épült tornaterem szarufás belső tere egyedi hangulatot áraszt. Örömünkre 2006-ban elkészült a Forberger (FORI) pálya. 2010 áprilisában pedig felavattuk Magyarország 2. legnagyobb atlétikai csarnokát. Kollégiumunkban a 4-5 ágyas ikerszobákhoz WC, zuhanyzó tartozik. Tanulókkal, közösségi szobákkal, kiállításokra alkalmas terekkel, a padlástérbe épített díszteremmel és a diákok által megálmodott, hangulatos klubszobával büszkélkedhetünk. Itt kaptak helyet jól felszerelt számítástechnika termeink is.

Minden érdeklődő tanulónak lehetőséget biztosítunk sí- illetve vizitúráinkon, az ökológiai táborokban való részvételre, Internet-használatra, úszásra, táncra, színház- és hangversenylátogatásra, tagja lehet énekkarunknak, színjátszókörünknek, vagy az iskolaújság szerkesztőségének, de tág teret adunk a saját ötletek megvalósításának is.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium olyan intézmény, ahol a szellem, az értelem csiszolása, a test acélosítása, a lélek nemesítése harmóniában van egymással.

 

pseg-f-2

Fotóalbum

 gimir

Iskolatörténet