A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium
német munkaközössége

„Vorwahl 0049”

néven német országismereti versenyt hirdet.

A versenyt 3 kategóriában szervezzük meg:

I. kat.: a középiskolák 11. és 12. osztályát célozza meg. A kategória lényege, hogy a legmagasabb nyelvi szinten lévő diákok tanulmányozzák a mai német kultúra sajátosságait. Az idei évben a felkészülés során előre megadott német youtuberek munkásságával ismerkedhetnek meg a diákok. A felkészüléshez linkgyűjteményt küldünk a jelentkezőknek.

II. kat.: a 9.-10. évfolyamok diákjainak szól. Ebben a kategóriában évről-évre Németország egy-egy tartományának látnivalóival, történelmével, földrajzával, hírességeivel, specialitásaival, szokásaival ismerkedhetnek a tanulók. Az idei év témája: BERLIN. A felkészülés alapját egy linkgyűjtemény adja, melyet időben eljuttatunk a jelentkezőkhöz.

III. kat.: az általános iskolák és gimnáziumok 7.-8. osztályos diákjai részére a német ifjúsági irodalomból válogatunk kedvenceket. Ebben a tanévben Michael Ende: Die unendliche Geschichte című műve kerül feldolgozásra, amelyből a felkészüléshez szövegeket, szövegrészleteket kapnak a jelentkező diákok.

A verseny kétfordulós, az első fordulót helyben írják a diákok, a feladatlapokat digitálisan juttatjuk a felkészítőkhöz. Erre február elején kerül sor. A döntőbe jutott diákok március közepén, Bonyhádon mérhetik össze a tudásukat írásban és szóban.

A versenyre jelentkezés határideje: 2019. december 6. péntek

A jelentkezéseket kérjük a vorwahl0049pseg@gmail.com címre küldeni.


A döntőre március 20-21-én kerül sor iskolánkban. Kérjük, hogy a résztvevők regisztrációját SZEMÉLYENKÉNT a „Zsendülés” fül alatt tegyék meg!
A döntőn egyik nap egy írásbeli tesztet oldanak meg a résztvevők, másik napon pedig a szóbeli fordulóra kerül sor.
A döntő előzetes feladatai kategóriánként:

  1.  kategória: ld. melléklet
  2. kategória: prezentáció készítése „Das geteilte Berlin” címmel, melyet a szóbeli fordulón kell bemutatni. Az írásbeli fordulóhoz nincs további felkészüléshez szükséges anyag, az eddigi linkek elegendő információt szolgáltatnak.
  3. kategória: kollázs készítése, vagy videó forgatása a történet egy kiválasztott epizódjából, amelynek magyarázatára és bemutatására a szóbeli fordulón kerül sor. Az írásbeli teszt megoldásához a gyerekeknek ismét olvasni kell, az eddigieken kívül a mellékletként megtalálható szöveggel kell ismerkedni.

Felkészüléshez szükséges dokumentumok:


2019-2020. tanév

I. kategória

  1. forduló: feladatok

II. kategória

  1. forduló: feladatok, megoldókulcs

III. kategória

  1. forduló: feladatok, megoldókulcs