Földrajz az egész világ

Első alkalommal rendezte meg a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium a „Földrajz az egész világ” elnevezésű országos geográfiai vetélkedőt. Bár iskolánk másfél évtizedes hagyományokkal rendelkezik a földrajzversenyek szervezése tekintetében, most mégis valami újjal rukkolt elő.

A vetélkedőt ősszel hirdettük meg. Álmainkban nem gondoltuk volna, hogy 330 kétfős csapat jelentkezik a megmérettetésre Magyarországról és határainkon túlról. Komoly érdeklődést mutattak a diákok Nagykanizsától Nyíregyházáig, Győrtől Békéscsabáig, Szegedtől Balassagyarmatig. Számos fővárosi iskola is részt vett a versenyen. Külön színfoltot jelentett a kárpátaljai és délvidéki csapatok nevezése.

A két online forduló („40 kérdés – 40 perc”) január és február végén zajlott le. Innen kerülhettek be a legjobbak a bonyhádi középdöntőbe. Eredetileg maximum 18-20 csapat behívását terveztük, viszont – látva a földrajzversenyeken szinte páratlan érdeklődést – úgy döntöttünk, hogy a legjobb 28 csapat mérje össze tudását a bonyhádi gimnáziumban szervezett tavaszi „Szellemi Zsendülés” kétnapos programsorozat keretében.

Végül 26 csapat fogadta el a meghívást, akik gigászi csatát folytattak a végső győzelemért. Március 17-én délután került sor a középdöntő feladatsorának megírására. Amíg a zsűri a feladatlapokat javította, a vendégek a közel 5 hektáron elterülő kampusszal ismerkedhettek, illetve a városban tehettek egy rövid sétát. Este a díszteremben Gruber László „Én még csobbantam az Aral-tóban” címmel tartott előadást több mint 120 érdeklődő számára Üzbegisztánról – egy kicsit Vámbéry Ármin nyomdokaiba is eredve. Ezt követően a versenyzők sportolhattak, pihenhettek, a kollégák számára pedig borkóstolót szerveztünk, amely – az előző évekhez hasonlóan – kiválóra sikeredett.

Szombaton reggel került sor az eredményhirdetésre, hiszen a középdöntős csapatokból sajnos csak a legjobb 12 folytathatta a vetélkedést. Természetesen a „kieső” párosoknak is lehetőséget nyújtottunk arra, hogy még egyszer megmérettessék tudásukat, ugyanis közönségjátékot is szerveztünk – nyereményekért.

A legeredményesebbek a nyomógombok mögé álltak, és három fordulóban küzdöttek meg azért, hogy ki játszhassa a „döntő döntőjét”. Ide a legjobb négy csapat juthatott be. A kiélezett küzdelemből végül a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium csapata (Kovács Kristóf és Szücs Márton) került ki győztesen, akiket Dr. Tullner Jób Tibor atya készített fel. A második és harmadik helyen egyaránt a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata végzett (Matúz Marcell és Matúz Balázs, illetve Szögi Erik és Szőllősy Tamás), akiket Szőllősyné Pálfi Melinda és Szőllősy László vezetett a siker útján. A negyedik helyet a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium duója (Debreczeni Csaba és Loós Zalán Csaba) érte el. Utóbbiakat Tóth Sándor tanár úr támogatta szakmai tudásával. Úgy gondoltuk, hogy a több mint 300 csapatos verseny összes középdöntőbe jutott csapata oklevelet érdemel, hiszen népes mezőnyből kerültek a legjobbak közé.

És akkor még nem beszéltünk a nyereményekről! Az első három helyezett csapat 4 napos tanulmányúton vehet részt a Balaton-felvidéken a verseny szervezője, feladatírója és játékvezetője, Gruber László szakmai irányításával. Köszönjük az egykori bonyhádi gimnazista, Sziklai Mariann jelentős anyagi támogatását. A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanárok közül többen a nemrégiben megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza kiadvánnyal gazdagodtak Dr. Kocsis Károly akadémikusnak (és frissen kitüntetett Széchenyi-díjasnak!), valamint Dr. Nemerkényi Zsombornak (az MTA tudományos munkatársának) köszönhetően. A döntőbe kerülő diákok számára a Tolnatej Zrt. (Krómer Gábor hathatós támogatásával) jelentős mennyiségű sajtot (és egyéb tejtermékeket) biztosított. S hogy a kollégák se búcsúzzanak „száraz torokkal”, a kakasdi Kozma-család pincéjéből származó nedűt vihettek haza, hogy – mintegy a kétnapos verseny zárásaként – szombaton este otthon kortyolgathassák. Külön szeretnénk megköszönni Mittler István támogatását is.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Kossuth Rádió kiváló munkatársa, Bicsák Eszter is megtisztelt bennünket jelenlétével, s a szombati napot ő is végigszurkolhatta, hogy utána elkészítse interjúját a győztesekkel és a játék szervezőjével.

Köszönjük MINDENKINEK, hogy rész vett a versenyünkön, s várjuk a csapatokat a jövő évi vetélkedőre is – bár az esti tűzijátékot nem tudjuk garantálni!

Ugyanakkor senki ne feledje, hogy

„FÖLDRAJZ AZ EGÉSZ VILÁG”!

Fényképek a versenyről

A verseny végeredménye