Szülők és Tanulók figyelmébe!

Egy 2023-as rendelet szerint a diákigazolvány teljes mértékben helyettesíti az iskolalátogatási igazolást.
(A “családok ügyintézésének egyszerűsítése” érdekében a köznevelésben, szakképzésben és felsőoktatásban tanuló diákok esetében már elég a diákigazolvány és az annak érvényességét jelölő matrica felmutatása a tanulói jogviszony igazolásához.


A frissen módosított 2023. évi XXVIII. törvény rendelkezései szerint
– a tankötelezettség időtartama alatt, vagyis annak a tanévnek a végéig, melynek során a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – a szülőtől, törvényes képviselőtől vagy tanulótól nem kérhető, erre elég az érvényes diákigazolvány megléte is.
– Hallgatói jogviszony esetén pedig szintén érvényes diákigazolvánnyal igazolható a jogviszony, kivéve, ha törvényben vagy kormányrendeletben kivételeket határoznak meg.

Az érvényes diákigazolvány az érvényesítő matricával ellátott diákigazolványt vagy QR-kódos igazolást jelenti. Ez köznevelés esetén az adott tanévben szeptember 1-től a következő év október 31-ig érvényes, felsőoktatásban pedig félévekre szól. Az első félévben szeptember 1-től március 31-ig, a második félévben pedig február első napjától október 31-ig érvényesek a matricák.