Rákóczi nyomában Kárpátalján és Felvidéken

2019. október 9-13.

Határtalanul program
/HAT-19-03-0184/

A Határtalanul program keretében iskolánk történetében első alkalommal szerveztünk tanulmányi utat Kárpátaljára. Kirándulásunk célja az volt, hogy végigjárjuk II. Rákóczi Ferenc életének fontosabb helyszíneit, illetve ismerkedjünk Kárpátalja és a Felvidék történelmével, kultúrájával, az ottani magyar kisebbség sorsával.

Utunk megvalósulása előtt több felkészülést segítő, ráhangoló programot szerveztünk a résztvevőknek.

Kolozsvári Mária Kárpátaljáról származó tanárnő és Mester Balázs történelemtanár előkészítő órát tartott, amelyen a diákok megismerték II. Rákóczi Ferenc életét, a Rákóczi-szabadságharcot, a kárpátaljai, felvidéki magyarság történelmét. Szó esett Ukrajna és Szlovákia múltjáról, jelenéről, etnikai viszonyairól, az ottani magyar kisebbségről.

A Nemzeti Összetartozás Napján iskolánkban szabadtéri megemlékezést szerveztünk a gimnázium diákjainak, tanárainak részvételével. A műsorban kiemeltük a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét, Kárpátalja történelmét. Kiegészítésként az iskola népzenekara kárpátaljai népzenéket szólaltatott meg.

Ezen kívül könyveket is gyűjtöttünk iskolánk tanulói és tanárai között az ungvári Dayka Gábor Középiskola könyvtárának részére.

A kirándulás szervezésekor problémát jelentett, hogy a megvalósításra nagyon rövid idő állt rendelkezésre. Különösen a szállásfoglalás okozott fejtörést. Végül a tervezett Munkács helyett Ungváron kaptunk szállást.

Utunk első napján 7.00 órakor elindultunk Ungvárra, a határ átlépése 2,5 óra alatt sikerült, aminek nagyon örültünk, mert gyakran többórás várakozásra lehet számítani. Mivel délután még maradt egy kis időnk, megtekintettük az Ungvárhoz közeli nevickei vár romjait. A várrom Kárpátalja egyik legrégibb erődítménye, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Ung folyó völgyére.  Ezután elfoglaltuk a szállásunkat.

Második nap délelőtt meglátogattuk az Ungvári Dayka Gábor Középiskolát, ahol nagyon vártak már és nagy szeretettel fogadtak bennünket. Kolozsvári Mária tanárnő egykori iskolájában az emlékek, élmények felidézésével, a régi ismerősökkel való találkozással személyes hangvételű programnak lettünk részesei. Átadtuk az iskola számára gyűjtött könyveket. A tanárok és diákok egy előadás keretében mutatták be nekünk Kárpátalja történelemét, majd kis csoportokban nyílt mód beszélgetésre és az iskola megtekintésére.  A délelőtt így gyorsan és nagyon jó hangulatban telt el. A program után megkoszorúztuk a Petőfi-szobrot, majd városnézésre indultunk (vár, skanzen, székesegyház, zsinagóga, a régi egyetem, belvárosi séta).

Harmadik nap Ungvárról elindultunk a Vereckei-hágóra. Útközben megkoszorúztuk a szojvai gyűjtőtábor emlékhelyét, ahol 1944-ben több ezer magyar és német polgár lelte halálát. Ezután utunk folytatása közben megnéztük a híres Schönborn-kastélyt és annak parkját, majd felküzdöttük magunkat a Vereckei-hágóra, ahonnan a párás idő ellenére is csodálatos panoráma nyílt a Kárpát-medencére.  A honfoglalási emlékmű megkoszorúzása után felkerestük a Sipoti-vízesést is.

Negyedik nap városnézésre indultunk Munkácson, meglátogattuk a várat, Zrínyi Ilona bázisát, a délutáni órákban pedig elindultunk Kassára, hogy időben tudjuk átlépni a határt. A határon ismét szerencsénk volt. A vártnál is meglepőbb volt látni az Ukrajna és Szlovákia fejlettsége közti különbségeket. Szállásunk a Szakkay József Szakközépiskola kollégiumában volt Kassa külvárosában.

Utolsó nap a délelőttöt Kassa megismerésének szenteltük. Reggeli után idegenvezető segítségével meglátogattuk a Rodostói házat, amely II. Rákóczi Ferenc törökországi lakhelyének másolata. Megtekintettük a benne található múzeumot, majd felkerestük a monumentális és gyönyörű Szent Erzsébet székesegyházat. Lementünk az altemplomba, ahol Rákóczi fejedelem sírja található, majd megkoszorúztuk az épület falán található emléktáblát.  Rövid belvárosi városnézés és szabad program után élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva indultunk haza Bonyhádra.

Mester Balázs
szervező tanár

Fényképalbum